magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 70 jaar geleden op 5 juli 1954
 
Het is moeilijk om je een wereld zonder rock 'n' roll voor te stellen, en een van de belangrijkste momenten in de ontstaansgeschiedenis van dit genre gebeurde precies 70 jaar geleden in de zomer van 1954. Het was in Sun Studio in Memphis, Tennessee, waar een jonge Elvis Presley, samen met gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black, een nummer opnam dat de muzikale wereld voor altijd zou veranderen.

De bekende Sun Studio, gelegen aan 706 Union Avenue in Memphis, werd opgericht door Sam Phillips in 1950 en werd al snel een broedplaats voor opkomende muzikanten. Het was hier dat artiesten zoals B.B. King, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis hun eerste opnames maakten. In deze bescheiden studio vond op 5 juli 1954 een sessie plaats die de loop van de muziekgeschiedenis voor altijd zou markeren.

Tijdens een spontane pauze in een opnamesessie begon Elvis Presley, toen 19 jaar oud, het nummer "That's All Right" van blueszanger Arthur Crudup te zingen, met Scotty Moore op gitaar en Bill Black op bas. Hun versie was upbeat en vol energie, wat een volledig nieuwe sound leverde. Sam Phillips wist meteen dat dit iets bijzonders was; hij nam het op en besloot het meteen uit te brengen.

"That's All Right" werd kort na de opnamesessie uitgebracht en kreeg onmiddellijk veel airplay op lokale radiozenders. Het effect was ongekend; telefoons bij radiostations stonden roodgloeiend van luisteraars die wilden weten wie deze nieuwe artiest was. Dit moment markeerde de geboorte van Elvis als rock 'n' roll ster en opende de deur voor de muziekstijl die de wereld zou veroveren in de komende decennia.

De samenwerking tussen Elvis, Scotty Moore en Bill Black zette een standaard en opende voor vele muzikanten de weg naar succes. Het was het begin van een lange en legendarische carrière voor Elvis Presley, die uiteindelijk de bijnaam "The King of Rock 'n' Roll" zou verwerven.

Zeven decennia later blijft "That's All Right" een mijlpaal in de muziekhistorie. Het is een herinnering aan een tijdperk waarin de grenzen van muziek werden verlegd en een nieuwe sound de wereld stormenderhand veroverde. De bijdrage van Elvis Presley, samen met Scotty Moore en Bill Black, blijft een onvergetelijke erfenis in de wereld van de rock 'n' roll.
 
 
Gepubliceerd: 04 juli 2024, 14:24
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - All Shook Up