magazine_cover
© 2007-2022 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Elvis en het “methodisten-moment”
 
We schrijven begin 1956. Tot dan heeft Elvis enkel regionale hits gescoord. RCA waagt een gigantische gok en koopt Elvis’ contract over van de kleine, voor hem vertrouwde SUN Studio van Sam Phillips.

Elvis zal vanaf dan op een andere locatie zijn liedjes moeten gaan opnemen. Dit was niet op ‘the end of ‘Lonely Street’ zoals hij zal zingen in zijn eerste RCA nummer één hit Heartbreak Hotel.

Voor de eerste opnames voor RCA komen Elvis en de band terecht in een kantoorgebouw te Nashville, TN met daarin een volledig uitgeruste opnamestudio. In dat gebouw zat de methodisten geloofsgemeenschap die er hun eigen tv- en radio-opnames produceerden. Dat lijkt een vreemde plaats, maar er werd wel muziekgeschiedenis geschreven.

Het geluid uit het zuiden, meer bepaald de rhythm & blues, country en rock uit Nashville, begon de Amerikaanse radiogolven steeds meer te beïnvloeden. RCA had toen echter nog geen eigen studio in de opkomende muziekstad. Wat we nu kennen als de legendarische RCA studio-B bestond toen nog niet. In plaats daarvan huurde RCA-studioruimte in een gebouw dat gedeeld werd met The Methodist Church’s Television, Radio and Film Commission, de voorganger van wat vandaag de United Methodist Communications is.

Op 10 januari 1956, twee dagen na zijn 21ste verjaardag, komt Elvis aan in deze studio, gelegen op 1525 McGavock Street, voor zijn eerste opnamesessie met zijn nieuwe platenlabel. Deze sessie zal uiteindelijk één van de meest gedenkwaardige uit Elvis’ carrière worden. Het was evenzeer een hoogtepunt neergeschreven in het geschiedenisboek van de Methodist Church gemeenschap, omdat ze hun kantoren én eigen studioruimte deelden met de grote platenmaatschappij RCA.

Elvis maakte er een rockende start met RCA, zo herinnerde Scotty Moore - gitarist én manager van Elvis voordat Colonel Parker dit werd - het zich. De legendarische gitarist Chet Atkins had de leiding tijdens deze eerste sessie in het methodisten gebouw. In die tijd was Atkins zowel een vaste studiogitarist als…(lees meer in ELVIS #75).

In ons recentste, driemaandelijks ELVIS-magazine kan je hele artikel lezen.

 
 WORD NU LID en ontvang 4 magazines per jaar!  
 
Gepubliceerd: 09 januari 2022, 06:53
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - His Hand In Mine