magazine_cover
© 2007-2022 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 65 jaar geleden
 
65 jaar geleden, op 6 januari 1957, trad Elvis voor het laatst op bij de Ed Sullivan Show. Ook al was hij een graaggeziene performer bij de Dorsey Bros. Show en de Steve Allen show, toch waren het de Sullivan-optredens die van Elvis de ontegensprekelijke nummer één-entertainer van Amerika maakte in de fifties.

Wist je trouwens dat Elvis pas een plaats in de Ed Sullivan Shows kreeg nadat hij in de Steve Allen-show was geweest? Tot die tijd was de Sullivan-show de meest populaire van het land. Toen Elvis optrad bij Steve Allen, trok hij meer dan 20 miljoen kijkers. Sullivan moest zwaar de duimen leggen die avond, met ‘slechts’ 13 miljoen tv-kijkers. Maar eenmaal Elvis op zijn affiche stond, begon Ed Sullivan te twijfelen: had hij wel de juiste keuze gemaakt? Per slot van rekening sprak half Amerika schande over die ‘knaap van Tennessee’ en was zijn programma niet specifiek gemaakt voor het hele gezin? Paste die ruige rocker die een vreemde voorliefde voor ‘roze’ had wel in zijn brave “all family show”? Om niets aan het toeval over te laten, gaf Ed Sullivan zijn redactie de opdracht om Elvis niét als headliner te programmeren, ook al had hij nooit eerder 50.000 dollar aan één zanger betaald als gage.

En zo kwam het dat Elvis voor zijn allereerste Ed Sullivan Show eerst een stoet acrobaten, klassiek geschoolde zangers en een komische act moest laten voorgaan vooraleer hij zelf mocht zingen. Ed Sullivan bekeek de live show overigens vanuit een ziekenhuisbed, want tengevolge van een auto-ongeval moest hij de presentatie van de eerste Elvis-show (9 september 1956) overlaten aan anderen.

Naast Elvis gaf Ed Sullivan met zijn razend populaire show ook een stevige duw aan de Amerikaanse carrières van the Beatles, Diana Ross, The Jackson 5, Bob Dylan en the Doors. Er werden in totaal 1087 shows uitgezonden, die elk precies één uur duurden. In 1957 introduceerde Sullivan zelfs een Vlaamse zanger aan zijn Amerikaanse miljoenenpubliek: Bobbejaan Schoepen.

Ed Sullivan overleed in oktober 1974 op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.
 
 
Gepubliceerd: 06 januari 2022, 18:56
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - Chicago Stadium