magazine_cover
© 2007-2018 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Happy Birthday Ronnie!
 
De ‘TCB Band,’ een naam die staat voor de vijf beste muzikanten ter wereld: bassist Jerry Scheff, drummer Ronnie Tutt, pianist Glen D. Hardin, slaggitarist John Wilkinson en gitarist James Burton. Drummer Ronnie Tutt werd op 12 maart 1938 in Dallas, Texas geboren. Muziek maakte altijd deel uit van zijn leven, toen hij amper drie was begon hij al met tapdansen en zingen. Acht jaar lang studeerde hij tapdansen en werd door velen een ‘wonderkind’ beschouwd. Tegen de tijd dat hij in de derde graad zat speelde hij trompet bij het schoolorkest, en op tienjarige leeftijd won hij de eerste prijs in een ukelelewedstrijd in Dallas. Op zijn elfde was hij al tapdansend te zien in de allereerste LIVE televisie uitzending in Dallas/Fort Worth. Het was pas tijdens zijn junior jaar in middelbare school dat Ronnie de trompet opgaf en begon met drummen. Zijn eerste betaalde optreden was met een uitstekende Western Swing band samengesteld met getalenteerde muzikanten, waarvan twee leden legenden zijn geworden: Tommy Morrell op steel-gitaar en Leon Rhodos op elektrische gitaar. Deze band zou later de staff band worden voor de rechtstreekse radio-uitzendingen, ‘The Northside Jamboree’ op zaterdagen vanuit het Northside Coliseum. Opvallend is dat Elvis in die show optrad samen met Scotty Moore en Bill Black, en Ronnie ze daar voor het eerst heeft ontmoet.

Na de middelbare school studeerde Ronnie muziek aan de Universiteit van Noord-Texas in Denton, Texas, maar is na twee à drie jaar gestopt om voltijds drummer te worden. In 1963 verhuisde hij naar Memphis en speelde er met sommige van de grootste ritmesecties ut de stad, het was een opwindende tijd in de muziekgeschiedenis van Memphis. Verder deed hij ook nog studiowerk in Dallas en in Memphis.

In 1969 deed hij auditie bij Elvis, die een band samenstelde voor zijn Las Vegas optredens. Hij werd aangenomen en maakte zo ook deel uit van de muzikanten die Elvis hebben begeleid naar een grandioze Vegas comeback in augustus 1969. Na zijn eerste optreden tijdens Elvis zijn ‘comeback’ in het International Hotel, dat later het Las Vegas Hilton zou worden, verhuisde Ronnie in 1969 naar Los Angeles.

De eerste hit waarop Ronnie meespeelde was de eerste ‘live’ versie van ‘Suspicious Minds.’ Er zouden nog opmerkelijke hits volgen zoals Merle Haggard’s studio versie van ‘Oakie from Muskogee’ samen met bandlid James Burton. Dan volgde Bobby Sherman’s ‘Easy Come Easy Go,’ The Hughes Corporation’s ‘Rock the Boat,’ Cat Steven’s ‘Peace Train,’ Cher’s ‘Gypsies’ en vele anderen…

In ‘Elvis, That The Way It Is’ uit 1970 kunnen we Ronnie zijn drumwerk ook bewonderen en in de Golden Globe Award winnende documentaire ‘Elvis On Tour’ uit 1972. In 1973, tijdens de ‘Aloha From Hawaï’ special van uit Hawaï was hij er ook bij. Naast zijn talent als drummer klikte het op een unieke manier met Elvis, hij keek naar hem, legde oogcontact, voelde aan waar Elvis heen wilde met een lied. Hun ‘muzikale communicatie’ maakte een belangrijk deel uit voor het brengen van een fantastische show. Ronnie speelde drums voor Elvis van 1969 tot 1977, zowel op het podium als in de studio.

Hij is ook een getalenteerd zanger en heeft zowel als soloartiest platen opgenomen als dat hij achtergrondzang verzorgde op het podium en in de studio voor Neil Diamond. Hij werkte ook voor verscheidene radiostations en nam jingles op. Hij deed ook de bas solo op Johnny Rivers ‘Rockin’ Pneumonia’ en de ‘Boogie Woogie Flu.’ Lange tijd werkte Ronnie Tutt als studiomuzikant in Los Angeles, en later in Nashville. Zijn werk met Elvis is het meest bejubeld maar hij werkte ook met vele andere legenden in de pop, rock en country muziek. Hij maakte verschillende jaren deel uit van de Jerry Garcia Band, waarmee hij albums opnam en intensief toerde. De lijst van artiesten waarmee Ronnie werkte is eindeloos… om er enkele te noemen, The Carpenters, Emmylou Harris, Billy Joel, Linda Ronstadt, Little Richard, Los Lobos, Henry Mancini, The Beach Boys, Roy Orbison… Sinds 1981 is hij lid van de Neil Diamond Band, waarmee hij opnamen maakt en rond de wereld reist. Over het werken met zo’n legendarische zangers zegt Ronnie zelf, ‘Als ik het moet samenvatten, zijn de grootste muzikale invloeden in mijn leven Elvis Presley, Jerry Garcia en Neil Diamond. Elvis voor zijn opzichtige, explosieve, lichtjes onbeheerste manier van spelen dat hij uit me haalde. Jerry voor zijn onverschillige, gevoelsvolle stijl, maar Neil heeft me beïnvloed om een gedisciplineerde teamspeler te zijn. Hij zorgt ervoor wij allen goedgerepeteerde en voorbereide artiesten zijn. Elke keer we op het podium gaan weten we dat we gaan winnen – net als een topsportteam, en dat is een heerlijk gevoel!’

Na het succes van de allereerste ‘Elvis - The Concert’ show in augustus 1997, hebben Ronnie en de TCB Band reeds meerdere wereldwijde tournees gemaakt met deze spectaculaire show. Ook voor ElvisMatters kwam deze unieke formatie, de TCB Band, reeds verscheidene malen samen en bracht menig Elvis fan in vervoering met hun optredens! Happy Birthday Ronnie!
 
 
Gepubliceerd: 12 maart 2017, 07:04
Bron: ElvisMatters / Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot . - Fotograaf:  H K
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - Memphis Sessions