magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Songwriter van Elvis' eerste hitsingle
 
Arthur Crudup wordt op 24 augustus 1905 geboren in het plaatsje Forest, Mississippi. Een aantal jaren leeft hij als rondreizende arbeider door het Zuiden en Midwesten van de VS. Met zijn familie keert hij in 1926 terug naar Mississippi. Hij zingt dan gospel in kerkkoren en pas rond zijn dertigste begint hij met gitaar spelen en gaat verder als blueszanger in en rond Clarksdale. Als lid van de zanggroep Harmonizing Four brengt Crudup in 1939 een bezoek aan Chicago. Terwijl de rest van de groep doorreist, besluit hij te blijven en zijn geluk als soloartiest te beproeven. Maar als straatzanger weet hij maar nauwelijks het hoofd boven water te houden. Hij woont in een verpakkingskist onder de door de stad lopende verhoogde treinrails.

Platenproducent Lester Melrose ziet hem spelen, ziet ook waar hij woont en brengt hem onder bij Tampa Red, die meer bluesartiesten bij hem thuis opvangt. Hij leert daar o.m. Big Bill Broonzy, Lonnie Johnson en Lil Green kennen en als hij op een feestje in Tampa's huis optreedt zijn die zo onder de indruk van hem dat ze bij Melrose aandringen met Crudup opnamen te maken. Hij brengt hem onder bij het Bluebird label van RCA Victor. Hier maakt hij halverwege de veertiger jaren opnamen als "Rock Me Mama", "Who's Been Foolin' You", "Keep Your Arms Around Me", "So Glad You're Mine" and "Ethel Mae”, waarmee hij de hoogste regionen van de R&B-lijsten bereikt. Met zijn vaste begeleiders Ransom Knowlin op bas en Judge Riley op drums neemt hij in 1946 het origineel van “That’s All Right” op, dat op dat moment geen hit wordt.den in het zuiden van de VS. Rond 1948 is hij regelmatig samen met Sonny Boy Williamson II en Elmore James te zien. In verband met zijn constante strijd over royalty's stopt hij in de vijftiger jaren met het maken van opnamen. Hij keert terug naar Mississippi, waar hij als bootlegger zijn geld verdient.

Pas in 1961 keert hij weer terug naar de studio waar hij opnamen maakt voor Fire Records.

In het begin van de zeventiger jaren proberen twee activisten, Celia Santiago en Margaret Carter hem te helpen bij het alsnog binnenhalen van de royalty's, waarop hij dacht recht te hebben. Helaas hebben zij hier weinig succes mee.

In 1969 toert hij door Engeland, waar hij “Roebuck Man” opneemt met wat locale muzikanten. En in 1972 doet hij een toernee door Australië en in 1973 verschijnt een film, een documentaire gewijd aan zijn leven, “Out Of The Black, Into The Blue”. Zijn laatste professionele optreden was tijdens een tournee met Bonnie Raitt enkele maanden voor zijn dood.

Op 28 maart 1974 komt Arthur ‘Big Boy’ Crudup in het Nassawadox ziekenhuis in Northampton County te overlijden aan de gevolgen van een hartinfarct.

Happy Birthday Big Boy!
 
 Arthur Crudup: That's all right  
 
Gepubliceerd: 24 augustus 2015, 06:31
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - Let Yourself Go!