magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Serie "Stax: Soulsville U.S.A." Genomineerd voor EMMY Awards
 
De HBO-documentaireserie "Stax: Soulsville U.S.A." heeft meerdere EMMY-nominaties ontvangen. Deze vierdelige serie, geregisseerd door Jamila Wignot, biedt een diepgaand beeld in de opkomst en impact van het legendarische Stax Records in Memphis, Tennessee.

Stax Records, opgericht in 1957 door Jim Stewart en Estelle Axton, werd een van de meest invloedrijke platenlabels in de soulmuziek. Het label ontdekte en ontwikkelde iconische artiesten zoals Otis Redding, Isaac Hayes, Booker T. & the M.G.’s, en Sam & Dave. De serie documenteert de geschiedenis van dit label, van zijn bescheiden begin als een familiebedrijf tot een wereldwijde muziekpionier die raciale barrières doorbrak en een blijvende muzikale erfenis naliet.

De serie is gevuld met gerestaureerde en geremasterde archiefbeelden en persoonlijke interviews met belangrijke spelers in de geschiedenis van Stax. Het belicht de uitdagingen en triomfen van het label, waaronder de iconische Wattstax-benefietconcert in 1972, en biedt een eerbetoon aan de complexe muziekcatalogus en de legendarische artiesten die uit deze iconische studio voortkwamen.

Elke aflevering van "Stax: Soulsville U.S.A." duikt dieper in verschillende aspecten van het label:

Aflevering 1: "Cause I Love You" - Deze aflevering is vernoemd naar het duet van Rufus en Carla Thomas dat in 1960 de eerste hit van Stax Records werd. Het belicht de bescheiden beginjaren van Stax in Memphis en de opkomst als invloedrijk platenlabel in de Black music scene. Iconische artiesten zoals Sam & Dave, Booker T. & the MG’s, en Otis Redding worden geïntroduceerd, terwijl Stax streeft naar het overbruggen van raciale kloven en het bereiken van een breder publiek.

Aflevering 2: "Soul Man" - Deze aflevering richt zich op de doorbraak van Stax naar het witte publiek, mede dankzij de hit "Soul Man" en Otis Redding’s legendarische optreden op het Monterey Pop Festival. De tragische dood van Redding, de moord op Dr. Martin Luther King Jr., juridische problemen, en aanhoudende raciale spanningen in Memphis komen aan bod, die de uitdagingen binnen het bedrijf blootleggen.

Aflevering 3: "Respect Yourself" - Na de dood van Otis Redding en de fusie met Atlantic Records die Stax benadeelde, neemt promotiedirecteur Al Bell het voortouw om het label te redden. Succesvolle releases zoals "Soul Limbo" en "Who’s Making Love?" worden besproken, evenals Isaac Hayes' Grammy- en Oscar-winnende werk voor de film "Shaft."

Aflevering 4: "Nothing Takes the Place of You" - In de jaren '70 bereikt Stax zijn hoogtepunt en besluit het terug te geven aan de Black community in Los Angeles door het organiseren van het Wattstax-benefietconcert in 1972. Echter, financiële problemen ontstaan wanneer hun bank failliet gaat, wat uiteindelijk leidt tot de sluiting van Stax.

"Stax: Soulsville U.S.A." heeft twee prestigieuze EMMY-nominaties ontvangen voor:

Outstanding Documentary or Nonfiction Series, samen met andere genomineerden zoals "Beckham" en "Telemarketers".

Outstanding Sound Mixing for a Nonfiction Program, naast titels als "Planet Earth III" en "The Beach Boys".

Elvis Presley en Stax Studios

Ook Elvis heeft in 1973 enkele prachtige opnames gemaakt in de Stax Studios, waaronder "My Boy," "It's Midnight," en "Loving Arms." Deze opnamesessies verbinden Elvis onlosmakelijk met Stax en zijn een belangrijk onderdeel van zijn muzikale oeuvre.

"Stax: Soulsville U.S.A." is te zien op het streamingkanaal van HBO.
 
 
Gepubliceerd: 21 juli 2024, 10:46
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Michel van Erp .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Loving You