Fabelachtige Elvis-show
van Cirque du Soleil
Elvis en circus. Dankzij Colonel Parker is die link er altijd wel geweest – denk maar aan films als ‘Roustabout’ of ‘Trouble with Girls’ – maar toen we twee jaar geleden vernamen dat Cirque du Soleil een eigen Elvis-show zou ontwikkelen, was het toch even opkijken. De muziek van Elvis zou helemaal herknipt en herbewerkt worden tot een “zinderend spektakel”. Kijk, en dan kan het twee richtingen uit: of de show laat een slecht gevoel na omdat de muziek van Elvis helemaal uit elkaar valt, of de show wordt subliem omdat dezelfde nummers een nieuw leven krijgen… een grijze tussenzone is er bij Cirque du Soleil niet. Wij trokken met de complete groep ElvisMatters-reizigers naar de avant-première en zagen… dat het fabelachtig prachtig was!
De plaats van de show is op zich een ontdekking. Het Elvis Theater (zo heet het echt) bevindt zich in één van de hoteltorens van het gloednieuwe City Center. Dit City Center op de Strip is zó enorm groot, dat het een eigen postcode heeft. Het hele project kostte 9 miljard dollar. Er zijn 20.000 parkeerplaatsen, 45.000 hotelkamers en 18.000 werknemers.
Het Elvis Theater alleen al, kostte een fortuin. Samen met de show, investeerde Cirque du Soleil liefst 100 miljoen dollar in “Viva Elvis”. Er werd veel aandacht besteed aan de kleinste details: TCB-logo’s in de deuren, uitermate comfortabele zetels – maar wat vooral opvalt, is de sublieme geluidskwaliteit: er zijn 36 sub-woofers en de 176 multi-kanaalsboxen worden aangestuurd door het grootste en modernste glasvezelnetwerk ter wereld. Elke noot, elke pianotoets klinkt alsof hij ter plaatse live gespeeld wordt. Dat maakt van de productie in Las Vegas ook een ‘must-see’: het is een enorm voordeel dat de zaal speciaal voor de show gebouwd werd, maar tegelijk ook een nadeel: als deze show ooit op wereltournee gaat, zal het àltijd in een afgeslankte versie zijn.
Nog meer cijfers: de show wordt gebracht door 28 acrobaten uit 8 verschillende landen. Muzikaal directeur Eric van Tourneau herwerkte niet minder dan 17.765 geluidsfragmenten tot één wervelende productie. Hij haalde de soundbits uit 914 verschillende Elvis-CD’s en alle 33 films. De blauwe schoen – Blue Suede Shoe, hebt u ‘m – die opgevoerd wordt, weegt 750 kilo en is 9 meter lang . De Amerikaanse vlag die tijdens de ‘legersectie’ (“Return To Sender”) gehesen wordt, bestaat uit lange en korte boxer shorts maar wie goed gekeken heeft, zal slechts 48 sterren geteld hebben in plaats van 50. Toen Elvis in 1958 bij het leger ging, waren Hawaii en Alaska nog géén officiële staten van Amerika, vandaar dus.
De cast beschikt over 240 verschillende costumes waarin 53.000 Swarovski-kristallen verwerkt werden, 8.000 veren, 300 paar schoenen en 130 pruiken. Tegelijk gebruikt Cirque du Soleil ook authentieke stukken, zoals een originele kapperstoel en filmprojector.
Maar goed – cijfers zeggen niet alles. Hoe zit het met de show? In één woord: machtig. Een exacte look-a-like van Colonel Parker opent ongemerkt de show door in de zaal rond te lopen en foto’s uit te delen. Hij slaat praatjes met de bezoekers en begint dan te vertellen over de gloriedagen van toen, làng geleden… Het decor op het podium wisselt voortdurend. Het ene moment zingt Elvis je toe vanop een metershoge juke box, het andere moment zie je hoe vijf aparte schermen al zwevend tot één gigantisch doek samengebracht worden. Muzikanten zweven door de lucht, acrobaten lijken recht tegen de muren op te klimmen en de muziek klinkt alsof Elvis live zingt. Petje af voor zoveel professionaliteit. Dit is dé show waar we op wachtten. Wie in Las Vegas komt, kan niet anders dan deze show te zien.
Wat ons nog het meest trof, was de symboliek in de acts. Twee voorbeelden: tijdens een trapeze-act in de lucht op de muziek van ‘One Night’, halen twee jongens stunts uit op, in en rond een immens grote Elvis-gitaar. Op het einde van de act springt één van de acrobaten naar beneden en wandelt de andere via de neck van de gitaar tot in de lucht. De symboliek: Elvis ging naar de aarde, zijn tweelingbroer Jesse vertrok naar de hemel. Ook de acts met de ronde hoepels is fantastisch. En ook hier is de symboliek niet ver weg: beide hoepels hebben de vorm van Priscilla’s en Elvis’ trouwringen.
Videotechnisch vonden we “Bossa Nova Baby” ongelooflijk sterk gemaakt. Het hele nummer is door mekaar gegooid en lijkt een psychedelische remake gekregen te hebben. Prachtig om zien. En wat te denken van de stuntacrobatie tijdens “Whole Lotta Livin’ To Do” waar Elvis’ jeugdheld Captain Marvel opgevoerd wordt? En alwéér een hoogtepunt is “Burning Love” waarbij twee drumstellen uit het niets op het podium verschijnen en het nummer een absolute power geven die onmogelijk onder woorden te brengen is.
Jailhouse Rock (met een gevangenisconstructie die 25 meter hoog is en 45.000 kilo weegt), de bekende Andy Warhol-foto van Elvis die levensgroot op het podium verschijnt tijdens ‘Mystery Train’, het live duet van ‘King Creole’, de razendsnelle filmprojectie bij ‘Follow That Dream, het gevoelige ‘Love Me Tender’, de gospel-versie van ‘All Shook Up’, … het getuigt allemaal van ongelooflijk veel talent én respect. Een dikke 10 op 10 voor deze fantastische productie. Deze show moét je gezien hebben!
In augustus trekt ElvisMatters opnieuw naar Amerika, met mogelijkheid tot bezoek aan Las Vegas. Wie deze reis bijboekt, is uiteraard zeker van een plaatsje in deze show!
|