magazine_cover
© 2007-2019 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Colonel Parker keert terug naar Breda
 
Dries van Kuijk keerde na zijn vertrek uit Breda via Rotterdam in 1929 nooit meer terug naar zijn geboortegrond. Tot dit najaar, als de spraakmakende manager die van Elvis Presley een wereldster maakte terugkeert in de theaters om op muzikaal-geromantiseerde wijze te reflecteren op zijn kleurrijke leven.

Niet de man zelf die in de Verenigde Staten jarenlang als Colonel Parker door het leven zou gaan, natuurlijk. Van Kuijk overleed immers in 1997 op 87-jarige leeftijd in Las Vegas. Rond het leven van de Colonel is muzikant en theatermaker Hans van der Zee uit Numansdorp bezig met een productie die dit najaar voor het eerst in de theaters verschijnt.

Van der Zee: “Zes jaar geleden heb ik met Carel Sarton een aantal voorstellingen gemaakt over Elvis Presley. Ik wilde echter ook de sfeer van die tijd goed kunnen weergeven, en omdat alle publicatierechten over Elvis beschermd zijn – mede door Parker – viel de keuze op zijn manager zelf. Ik wil het verhaal zo open mogelijk vertellen. Over de roofmoord in de Boschstraat vlak voor zijn vertrek waarmee hij in verband is gebracht, over het hele circus dat achter zo’n grote muzikant schuilgaat. Maar ook over wat Parker als pionier in de muziekwereld allemaal voor elkaar heeft gekregen.”

Van der Zee rondde deze week het script af van het stuk waarmee hij nu 2,5 jaar bezig is. In het theaterstuk blikt een oude Colonel Parker terug op zijn leven door terug te keren naar de plekken uit zijn jeugd. Het stuk wordt gespeeld door 12 muzikanten van wie een aantal een dubbelrol bekleedt. Parker wordt vertolkt door Peter Swinkels.

Op een scherm doet Parker zijn verhaal, waarvoor afgelopen tijd is gefilmd in Breda. Zo bezoekt de oude Parker onder meer zijn geboortehuis aan de Vlaszak (nu Veemarktstraat) en als verwoed gokker het Holland Casino. Op twee andere schermen boven het podium zijn historische beelden te zien uit zijn leven.

Het orkest – waar Van der Zee als op het conservatorium geschoolde gitarist ook deel van uitmaakt – figureert daar omheen. Het eerste deel schetst een beeld van de aanloop naar het beroemde Aloha from Hawaii-concert in 1973, het eerste concert dat wereldwijd per satelliet live kon worden gevolgd.

Van der Zee: “Een geniale zet, waardoor Presley het land niet uit hoefde, Dat kwam Parker goed uit, want hij had geen Amerikaans paspoort en was statenloos. Hij kon dus niet reizen. Maar de plaatverkoop was enorm.”

Try-out sessies van het theaterstuk staan gepland in onder meer Roosendaal (16 oktober) en Etten-Leur (27 oktober). De duur van de voorstelling is tweemaal circa 50 minuten. “Jammer dat de voorstelling nog niet in Breda te zien is. Volgend jaar hoop ik een hele tour te kunnen programmeren, wellicht dan. Want het hoort hier wel.”
 
 
Gepubliceerd: 10 juli 2018, 16:36
Bron: BN De Stem/ElvisMatters  / Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Paradise, Hawaiian Style