magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 45 jaar Aloha From Hawaii
 
Vandaag is precies het 45 jaar geleden dat Elvis Presley in het Honolulu International Center (HIC) het historische concert Aloha From Hawaii Via Satellite gaf. Dat historische zat ‘m er onder meer in, dat het voor het eerst was dat een concert live via satelliet over de hele wereld werd uitgezonden. Hoewel het aantal kijkers nogal eens wordt betwist, gesteld wordt dat zo ongeveer 1,5 miljard mensen dat jaar het 1 uur durende concert hebben gezien. En dat op een wereldbevolking van destijds 3,86 miljard! Het geheel kostte 2,5 miljoen dollar, wat een record was. Een paar jaar geleden bracht RCA/Sony Music een nieuwe versie van het album uit: de Legacy Edition.

Deze versie bestaat uit twee cd’s. De eerste bevat het originele album met het concert van 14 januari 1973, hiervoor is de master LP geremasterd. De tweede cd heet Alternate Aloha, daarop staat het concert dat Elvis op 12 januari (dus 2 dagen voor de grote tv-show) als repetitie gaf. Je zou dit optreden al kunnen kennen, het is in 1988 namelijk al eens op schijf uitgebracht. Groot verschil met de nieuwe versie is de geluidskwaliteit, die is vele malen beter. De 2e cd bevat ook nog 5 bonustracks. Dit zijn niet eerder uitgebrachte nummers die Elvis na de show van 14 januari opnam, bedoeld voor de tv-uitzending in de VS. Tot slot krijg je er een 24 pagina tellend boekje bij met foto’s en veel info over de totstandkoming van de optredens.

Het concert was om meerdere redenen belangrijk. Na een aantal jaren niet op het podium te hebben gestaan (vanwege diensttijd en het maken van vele films), vierde Elvis in 1969 zijn comeback met een aantal geweldige optredens. Daarvan zijn registraties zoals NBC TV Special en Elvis: That’s The Way It Is te noemen als absolute hoogtepunten. Fans zagen een energieke Elvis die helemaal terug was.

Op zijn repertoire kwamen vaker ‘zware’ nummers als American Trilogy (vanaf 1972), You Gave Me A Mountain en It’s Over. Nummers die niets te maken hadden met de rock’n’roll waarmee Elvis wereldberoemd was geworden, maar die wel duidelijk maakten hoe geweldig goed hij kon zingen. Op Aloha From Hawaii staat ook I’m So Lonesome I Could Cry van Hank Williams, zoals Elvis zei “Probably the saddest song I’ve ever heard”. Later dat jaar zou hij officieel scheiden van zijn vrouw Priscilla, toch was een jaar eerder al duidelijk dat de relatie voorbij was. Toen had Elvis namelijk al een relatie met actrice/model Linda Thompson. Het was sowieso muzikaal goed te horen, dit nummer was van Williams was ook een duidelijke verwijzing naar zijn privéleven. En hoewel Elvis in zijn carrière zelf maar weinig nummers heeft geschreven, wát hij zong bracht hij vol overtuiging. Die overtuiging is ook op deze schijfjes goed te horen, vooral op de langzamer nummers.

Over welke Elvis de beste was, de jonge of de oude, zal wellicht altijd discussie blijven bestaan. Over de rol die Elvis in/voor de muziek heeft gespeeld is iedere discussie zinloos, die was legendarisch groot. Dit optreden heeft daaraan een erg belangrijke bijdrage geleverd, het is zonder twijfel een historisch concert voor Elvis én voor de muziek in het algemeen. Alleen al om die reden hoort het album in elke muziekkast te staan! Verkrijgbaar via ShopElvisMatters.
 
 ShopElvisMatters  
 
Gepubliceerd: 14 januari 2018, 07:56
Bron: ElvisMatters  / Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Elvis Country